Vachtverzorging bij de hond

Gepubliceerd op 15 augustus 2018 om 14:25

Borstelen en kammen honden

Vaak zie ik honden met erg veel klitten. Als ik dan vraag of er geborsteld is, krijg ik als antwoord, ja iedere dag. Ik merk dat er dus vaak verkeerd geborsteld wordt. In deze blog ga ik u een borstel uitleg geven, zodat ik u ervoor kan behoeden dat uw hond veel klitten krijgt en ik uw hond zo in het vaak gewenste lange model kan zetten en de hond geen pijn heeft dankzij de klitten.

 

Voor een goede borstelbeurt heb je nodig een borstel en een kam.


Voor duidelijkheid voor je hond en voor jezelf is een handdoek op tafel makkelijk. Bij de jonge lerende hond, maakt de houding nog niet zo uit. Ik leer mijn honden altijd plat liggen aan. Dan kan ik overal bij, en kan de hond lekker slapen.
We borstelen en kammen een vacht altijd met de haargroeirichting mee.
We starten onderaan, dus vanaf de teentjes naar boven met korte slagen eerst borstelen zodat we horen en zien waar er evt klitten zitten.

Als je langer borstelt komen de meeste knopen al los. Hard duwen geeft alleen een open huid dus licht borstelen net zo lang dat je de borstel tandjes niet meer hoort tikken.

We starten dus overal op de haaruiteinden, puntje van de staart en dan stukje voor stukje naar de staartaanzet.

 

Ik vergelijk het vaak met een pizza bakken, je start met de bodem, dus de uiteinden, puntje staart, puntje oortjes, teentjes. De vacht opduwen zodat de huid zichtbaar is en dan borstelen maar!
Pas als je zeker denkt te weten dat alle klitten er uit zijn pak je de kam ter controle. Ook voorzichtig tussen de tenen kammen! Met de kam kun je wel klitten verwijderen, maar bedenk je dan dat we de hond zeer kunnen doen.  
Heb je een klit, probeer de huid dan tegen te houden terwijl je hem ontwart! Dat is een stuk ontlasting voor de huid.

Als je het zo leest denk je vast huh… zo simpel? Ja zo simpel is het eigenlijk. We zijn alleen allemaal geneigd om de borstel van nek tot kont te trekken en dan denken we klaar te zijn. Wat je dan eigenlijk doet is alleen de bovenste laag borstelen. Je zult de vacht dus open moeten vouwen en zo laagje voor laagje borstelen.

Graag adviseer ik u persoonlijk welke borstel en kam het beste bij de vacht van uw hond past. Voor een kleine vergoeding kunnen we ook samen aan de gang, zodat u in de praktijk leert.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.