De verschillende soorten vachten

Er zijn verschillende soorten vachten bij zowel honden als bij katten. Maar wat is nu de behandeling bij deze vachten. Op deze pagina gaan we daar iets dieper op in.

op onze facebookpagina www.facebook.com/trimsalonpuikwerk kunt u hier alles over lezen. 

 

Haarloos

Deze honden hebben nagenoeg geen vacht, alleen wat haar op de kop, poten en staart. Er bestaat ook een behaarde variant, de powder-puff.
Bijvoorbeeld: Chinees naakthond

Deze honden hebben vaak meer bescherming nodig van de huid. Het word dan ook aangeraden in de winter deze honden aan te kleden en in de zomer ze in te smeren met zonnebrand. 

Tijdens een trimbehandeling bij deze honden worden de honden en katten gewassen en geschrubd. Het haar wat er zit word geschoren en geknipt. De nagels worden geknipt, eventueel worden de anaalklieren uitgeknepen, de huid en oren worden nagekeken en eventuele mee-eters worden verwijderd. 

 

Kroeshaar

Kroeshaar bestaat voornamelijk uit onderwol. Deze vachtsoort verhaart wel, maar de losse haren blijven in de vacht hangen. De vacht kan erg lang worden. Honden met kroeshaar moeten regelmatig geknipt of geschoren worden.
Bijvoorbeeld: Poedel en Bichon

Bij deze honden word de hond gewassen en geföhnd om het haar zo strak mogelijk te kunnen knippen of scheren, de nagels worden geknipt, de oren worden nagekeken en eventueel als het nodig is worden de anaalklieren uitgeknepen.

 

Langhaar weinig wol

Hoe is een langhaar weinig wol te herkennen?
Kortere haren op de rug en aan de voorkant van de poten. Langere beharing aan de oren, buik, borst, achterkant van de poten, broek en staart (bevedering). Deze lange haren hangen sluik naar beneden.

De vacht heeft dekharen en weining onderwol, de onderwol ligt tussen de dekharen.

Deze vacht kent een mozaïkverharing. Het ene moment op die plek en het andere moment op een andere plek, maar wel het hele jaar door.
Voorbeelden: Engelse cocker spaniël, Amerikaanse cocker spaniël

Bij dit soort vachten word eigenlijk alles gedaan. Denk hierbij aan wassen, föhnen, knippen, scheren en plukken. Uiteraard worden hierbij ook de nagels geknipt, de oren nagekeken en eventueel indien nodig de anaalklieren uitgeknepen. 

 

Langhaar veel wol

In een langharige vacht zitten zowel lange dekharen als lange onderwol. In de ruiperiode vervangt de ondervacht zich in korte tijd. De dekharen daarentegen vervangen zich continu, maar het kan wel meer dan 1 ½ jaar duren voordat alle dekharen zijn vervangen. Voorbeelden zijn: Bobtail, Schapendoes, Bearded Collie

Bij deze vachten word er eigenlijk alleen gewassen en geföhnd, nagels geknipt, oren gecontroleerd en eventueel de anaalklieren uitgeknepen. Op verzoek kan er gekozen worden om de hond te knippen. bij ernstige vervilting van de vacht word deze vacht geschoren.

 

De ruwhaar

De ruwharige vacht heeft een dubbele vacht, een korte ondervacht en een korte deklaag. Honden met deze vacht zijn Ruwharige Teckels, Schnauzers en Airdale Terriers. Ruwharige honden verschillen net weer van de rest, want bij hun verhaart de ondervacht niet, maar juist de dekharen.

Bij deze vachten word eigenlijk alles in model geplukt, zodat de harde vacht behouden blijft. 

 

 

Qua prijzen word er per hond gekeken wat de kosten gaan zijn. Ik ga uit van een vanaf prijs, maar dat kan per hond verschillen. Het ligt aan het gedrag van de hond, de tijd die ik bezig ben aan de hond, de grote van de hond en het ras.  U kunt het beste even bellen voor een prijsopgave. Wij werken met een uurtarief van 40 euro per uur.