Vachtverzorging bij de kat

Gepubliceerd op 15 augustus 2018 om 09:18

Hoe ga je te werk?  Over het algemeen kan een kat zijn of haar vacht prima zelf verzorgen. Er zijn echter uitzonderingen op de regel , zoals ouderdom en ziektes. 

 
Ik ben kattentrimster en werk wekelijks met kattenvachten. Denk hierbij aan vilt en klitten verwijderen en waar nodig deze delen scheren. Maar bovenal de kat door de rui periode heen 
helpen. Vooral de langharige modellen zijn door ons mensen gefokt met de meest prachtige vachten. 
 
Bijvoorbeeld de populaire Maine Coon, Pers en Noorse Boskat, deze rassen hebben enorm veel haar die zij zelf niet altijd even goed kunnen bijhouden en klit/viltvorming ligt dan op de loer. 
 
Ik hoor om mij heen nogal wat wisselende adviezen over vachtverzorging bij een kat. Er worden bijvoorbeeld peperdure kammen aangeprezen of gezegd dat je elke dag fanatiek moet 
borstelen. Graag geef ik jou 4 goede tips voor een gezonde kattenvacht. 
 
 

Tip 1: Kam niet elke dag de kattenvacht 

 
Wanneer een kat in de rui is, is het enorm verleidelijk om elke dag te kammen. Veel mensen denken hoe meer eraf komt, hoe minder ik in huis heb. Dat klinkt aan de ene kant heel aannemelijk, maar schijn bedriegt.
 
Wanneer je de vacht met rust laat, vallen er tijdens de rui geleidelijk haren uit en wordt de vacht winter- of zomerklaar. De vacht van een kat blijft zich telkens vernieuwen dit noemen wij in vaktermen mozaïk verharing.  
 
 
Telkens als er haren uitvallen, krijgen de haarzakjes een impuls om nieuwe haren aan te maken. Beperkt het kammen tot één à twee keer per week. Controleer wel dagelijks, tijdens het aaien, 
of er klitjes zijn of teken/vlooien. Zo ben je er altijd op tijd bij om deze te verwijderen.  
 
 

Tip 2 gebruik een grove kam 

 
Er zijn denk ik honderden borstels en kammen op de markt voor katten. Soms weet je van gekkigheid niet meer wat je moet aanschaffen. Helaas doen ze vaak meer kwaad dan goed. 
Daarom adviseer ik een grove kam en een slicker borstel. Hiermee beschadig je de huid niet, maar haal je wel de losse haren uit de vacht.  
 
 

Tip 3 een microvezeldoek 

 
Dit is absoluut een gouden tip voor kattenliefhebbers, voor zowel kort- als langharige katten. Super goedkoop en extreem effectief! Iedereen heeft wel microvezeldoekjes in huis, die bekend staan om hun statische werking. Maak een doekje licht vochtig en aai hiermee dagelijks, of om de dag, je kat. De loszittende haren aai je er vanaf en vind je dus niet meer in huis.  
 
 

tip 4 ga niet in gevecht 

 
Een kat merkt al snel aan jouw beweging of het rammelen van de la, waar de kammen in liggen, dat jij iets van plan bent. Gevolg hiervan is meestal een gevecht om de kat stevig in de 
houdgreep te houden, zodat het snel gedaan is. Hierdoor heb je al snel een kat in de stress, die kammen associeert met iets onprettigs. Probeer vooral rustig te blijven en de kat niet in de 
houdgreep te nemen. Hoe vroeger je begint met het laten wennen hoe beter het gaat.  
 
Maak geen gevecht van de vachtverzorging van de kattenvacht, het kan namelijk veel vriendelijker en vooral makkelijker. Leg een kam op een plek waar de kat graag ligt, bijvoorbeeld op de bank of in de buurt van het mandje.
 
Als je langsloopt voor de nodige dosis knuffels, kan je telkens een stukje van het lichaam. Het hoeft echt niet allemaal in één klaar te  zijn, desnoods doe je elke dag een gedeelte. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.