waterplezier met je dier

Gepubliceerd op 11 juli 2023 om 20:30

Waterplezier met je dier!
10 tips voor (water)plezier met je hond en/of kat deze zomer!

 

De zomer is in volle gang en de temperatuur stijgt. Het is de perfecte tijd om je harige vriend(en) wat verkoeling te bieden en samen te genieten van waterpret! Honden en katten kunnen net zo veel plezier hebben met water als wij mensen. Door samen met je hond of kat te spelen met water, kun je ze niet alleen vermaken en afkoelen, maar ook de band tussen jullie versterken.

Maar voordat ik de tips deel, eerst even in het kort het verschil van afkoelen van nature bij honden en katten. Honden hebben de neiging om te hijgen als een manier om af te koelen, aangezien ze beperkt zweten via hun voetzolen. Katten hijgen niet zo vaak als honden en hebben over het algemeen een beter vermogen om hitte te verdragen. Ze zullen overdag meer slapen en zijn minder actief tijdens warme periodes. Katten zoeken vaak naar koelere plekken om te rusten. Om je kat te helpen af te koelen, kun je hem voorzichtig aaien met vochtige handen of afvegen met een nat washandje. Ook zijn er speciale afkoelmatjes te koop bij diverse dierenspeciaalzaken.


In deze blog deel ik een aantal leuke ideeën om met je hond en kat te spelen met water. Of het nu gaat om spelen met watersproeiers, zwemmen in een meer of genieten van een koude traktatie, deze activiteiten zullen zorgen voor een spetterende en onvergetelijke tijd samen. Uiteraard gebruik wel je gezonde boerenverstand bij deze spellen en geef je hond of kat geen bevroren water en/of speel niet op het heetste moment van de dag.


1. Watersproeierplezier: Een klassieker onder de waterspellen is de goede oude watersproeier! Stel een sproeier op in de tuin en laat het water op een lage stand spuiten. Honden vinden het vaak geweldig om achter het water aan te rennen en erin te springen. Katten kunnen er ook van genieten om het water te besluipen en ermee te spelen. Zorg er wel voor dat je de waterstraal niet rechtstreeks op je huisdier richt om hun oren en ogen te beschermen.

 1. Waterballonnengevecht: Dit spel is vooral leuk voor honden, maar sommige katten vinden het misschien ook wel interessant!? Die kans is wel klein, maar je weet maar nooit. Vul een aantal waterballonnen en gooi ze zachtjes naar je hond. Kijk hoe ze verrast zijn door de spattende ballonnen en probeer ze te vangen. Het is een geweldige manier om ze te laten bewegen en tegelijkertijd af te koelen.
 2. Drijvend speelgoed: Voor honden die van zwemmen houden, is drijvend speelgoed een geweldige keuze. Kies een kleurrijk, drijvend speeltje dat je in het zwembad, meer of de zee kunt gooien. Laat je hond erachteraan zwemmen en het vangen. Het is niet alleen leuk, maar ook een goede oefening voor hen. Het is namelijk een uitstekende oefening voor zowel fysieke activiteit als gehoorzaamheidstraining. Zorg er wel voor dat je hond comfortabel is in het water en houd altijd toezicht.
 3. IJsblokjespel: Vries een aantal kleine traktaties in tot ijsblokjes (denk bv aan natvoer). Leg deze ijsblokjes vervolgens in een ondiepe bak met een water (bv een teil), zodat het voldoende kan dobberen en ze niet het ijsblokje zo kunnen pakken met hun bek. Dit kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen! Laat daarna je hond of kat er naar hartenlust in spelen en ze proberen te pakken. Het zal hen helpen af te koelen en tegelijkertijd hun zintuigen te prikkelen. Zorg ervoor dat de traktaties veilig zijn voor huisdieren en dat ze niet te snel kunnen worden ingeslikt.
 4. Waterspeeltuin: Creëer een kleine waterspeeltuin in je achtertuin of balkon door een plastic zwembadje te vullen met water. Plaats wat veilig waterspeelgoed zoals rubberen eendjes of drijvende ballen in het zwembadje. Je hond kan erin springen en rondspetteren, terwijl je kat vanaf de zijkant kan toekijken en misschien zelfs haar pootjes in het water durft te dippen. Het is een geweldige manier om af te koelen.
 5. Watersproeiende sprinklers: Naast de gewone watersproeier kun je ook speciale watersproeiende sprinklers kopen die zorgen voor een verfrissende en interactieve ervaring. Deze sprinklers hebben verschillende sproeipatronen en kunnen omhoog spuiten als fonteinen. Je kunt je hond uitdagen om door de waterstralen te springen of je kat uitdagen om ze te besluipen. Het zal zeker voor veel gelach en plezier zorgen!
 6. Verfrissende waterwandeling: Als je in de buurt woont van een hondenstrand, meer of rivier, overweeg dan om je hond mee te nemen voor een verfrissende waterwandeling. Laat je hond langs de waterkant snuffelen, door het ondiepe water waden of zelfs zwemmen als ze dat graag doen. Vergeet niet om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een reddingsvest als je hond niet zo'n sterke zwemmer is. Plus houd ook in de gaten of het geen stilstaand water is waardoor de kans op blauwalg ontstaat!
 7. Bubbelplezier: Wist je dat er speciale bellenblazen voor huisdieren zijn? Deze bellenblazen creëren bellen die langer blijven zweven en veilig zijn voor je harige vrienden. Blaas bellen in de lucht en kijk hoe je hond of kat ze achtervolgt en probeert te vangen. Het is een grappig en boeiend spel dat zowel binnen als buiten kan worden gespeeld. Doe dit uiteraard niet op het heetst van de dag, sommige worden er namelijk wel erg enthousiast van.
 8. Vang de vis: Zet een teil met water neer en doe daar pingpongballetjes in of van die speciale visjes. Zo kan je hond of kat proberen het te pakken. Plezier gegarandeerd!
 9. Zelfgemaakt hondenijs: Trakteer je hond op een verfrissend en lekker hondenijsje (Ben & Jerry’s heeft er 1 gemaakt). Zo kan je veilig samen een ijsje eten. Het zal zeker een hit zijn! Wel wordt er afgeraden om het aan kortsnuiten te geven, aangezien zij meer moeite hebben met ademen.

  Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips enne, altijd leuk om foto’s te zien 😉
  Fijne zomer!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.