Hoe gaat de trimbehandeling van een hond

Gepubliceerd op 7 maart 2023 om 20:00

Blog: Een trimbehandeling bij Puikwerk

 

Graag neem ik je in deze blog mee hoe een gemiddelde honden trimbehandeling in mijn trimsalon eruit ziet. Ik krijg er best wel eens wat vragen over, daarom dacht; ik zet het eens op papier. Nou ja, papier…soort van op papier maar dan meer modern :-P

 

De entree

Een mooi deftig woord he?! Maar de honden die mij op de trimtafel komen mogen ook wel een soort van koninklijk behandeld worden, toch? Dus het woord entree daar beginnen we dan maar mee.

Natuurlijk beginnen we met de ontvangst in de trimsalon. De eigenaar van de hond brengt hem naar de trimsalon en dan begin ik altijd met kijken en voelen naar de vacht.
- Waar zitten eventuele klitten en/of viltvorming?
- Hoe zien de ogen en oren eruit?
- En het gebit?

Deze stappen zijn namelijk belangrijk voor de algemene eerste indruk van de gezondheid van de hond. Ik ben natuurlijk geen dierenarts, maar in mijn opleiding en inmiddels jarenlange ervaring, heb ik veel geleerd over de gezondheid van een hond en waar ik op moet letten. Stel, jouw hond heeft pijn in zijn mond door rotte tanden, dat doet zijn algemene gezondheid geen goed en dus ook zijn vacht(onderhoud).

Goed, na deze check bespreek ik met de eigenaar wat de wens is en zal ik vertellen wat de mogelijkheden zijn. Ondertussen krijgt de hond een lekker koekje en kan hij ontspannen…want sommige honden zijn heel stoer maar sommige hebben ook even de tijd nodig om te ‘ontdooien’.

De trimbehandeling

Na en uitgebreid uitzwaai comité naar het baasje door mij en de hond (ahum) start ik met de trimbehandeling. Dat begint met wat licht voorwerk met de kam en/of tondeuse, eventueel de nagels wat inkorten en dan gaat de hond door naar de wasstraat. Niet een echte wasstraat natuurlijk, maar het lijkt er wel een beetje op. We starten met een voorwas shampoo (GEBRUIK JE BIOLOGISCHE OF SPECIALE SHAMPOO ZAL IK DAT ERBIJ VERMELDEN!) en daarna een voedende shampoo die zo’n 10 minuten moet intrekken. Vervolgens, na het goed uitspoelen van deze shampoo, komt de 2e voedende shampoo aan te pas en deze dient zo’n 15 minuten in te trekken. Terwijl de hond geduldig (soms wat ongeduldig) staat te wachten, ben ik hem aan het vertroetelen en zorg ik ervoor dat ik zelf nog enigszins droog blijf. Wat niet altijd even gemakkelijk is šŸ˜‰

Na de shampoos is het tijd voor de conditioner (15 minuten inwerktijd) en sluiten we af met een voedend masker voor de vacht. Na het grondig uitspoelen begint het drogen van de vacht met een handdoek om het meeste nattigheid alvast te drogen en tussendoor krijgt de hond gelijk een heerlijke massage. Daarop volgt een klittenspray en krijgt de hond een badjas aan en krijgt hij even 15 minuten geen polonaise aan zijn lijf en kan hij lekker uitrusten.

 

Vervolgens is het tijd om de hond weer droog te föhnen in combinatie met het kammen van de vacht. Zo laten de losse overtollige haren los en wordt eventuele klitvorming verwijderd/voorkomen. Sommige honden zijn zo groot (denk aan bv een Berner Sennen) of vinden het toch wat spannend dat ik wel eens een korte pauze inlas. Niet zozeer voor mezelf, maar meer voor de hond zodat hij even kan ontladen door lekker met hem te spelen en/of te knuffelen.

 

Nawerken

 

Na het bad en het föhnen zijn alle krullen en slag verdwenen (wees niet bang 1x nat of vochtig en ze zijn weer terug) Wat he makkelijker maakt om de hond nog mooier te maken. Na gelang de behandeling kijken we de gehele nog een x na om te kijken of alles netjes is. Mocht dit niet het geval zijn dan werken we dit netjes bij, zo gaat de hond zeer zeker weer netjes de deur uit. 

 

 

Het ophalen van de hond

Zo’n 15 minuten voordat de trimbehandeling klaar is, bel ik het baasje weer op. Dit doe ik altijd al wat eerder zodat de hond niet te lang meer hoeft te wachten als hij eenmaal klaar is. Hij is namelijk dan wel erg moe van de luxe spa behandeling en wilt dan lekker thuis met zijn pootjes omhoog gaan slapen.

Als het baasje de hond komt ophalen bespreek ik altijd eventuele bijzonderheden die ik ben tegengekomen, het gedrag van de hond en geef ik waar nodig wat tips mee voor het vachtonderhoud thuis. Uiteraard vragen worden dan ook beantwoord! De meeste maken gelijk weer een nieuwe afspraak om zo vachtproblemen voor te zijn bij hun geliefde hond.

 

Beautybehandeling

Als ik zo mijn eigen blog teruglees, krijgt de hond op mijn trimtafel een zeer luxe kappersbehandeling met massage, wat lekkers en volop aandacht! Is die koninklijke behandeling toch nog niet eens zo gek verwoord!

Wil je een afspraak maken voor een trimbehandeling van jouw hond? Neem dan contact met mij op 06-47965228

Reactie plaatsen

Reacties

Aletta Coevorden
een dag geleden

Nadat ik en mijn man waren getrouwd, zijn we naar een andere stad verhuisd en hebben we allebei een baan gekregen en zijn we gaan werken en gelukkig samenleven. We hebben nooit problemen gehad totdat een collega van hem er alles aan deed om de aandacht van mijn man te trekken. Ik wist de hele tijd nooit wat er aan de hand was, totdat hij begon uit te slapen en excuses te verzinnen. De dingen liepen uit de hand en uiteindelijk stopte hij met het voorzien in mijn behoeften. Ik wist op dat moment dat ik hulp nodig had, dus nam ik contact op met dokter Isikolo en legde hem alles uit. Hij vertelde me alles wat er gaande was en beloofde de problemen voor mij op te lossen, wat hij ook deed. Hij sprak een liefdesreĆ¼niespreuk voor mij uit die mij en mijn man herenigde en hij begon de man te worden van wie ik altijd van hem hield, net na 48 uur dat dokter Isikolo voor mij werkte. We zijn nu allebei gelukkig en zonder dokter Isikolo zou dit niet mogelijk zijn geweest.Neem contact met hem op als je hulp nodig hebt.Zijn e-mail: isikolosolutionhome@gmail.com of sms hem via WhatsApp op +2348133261196.