Allergieën bij hond en kat

Gepubliceerd op 7 augustus 2019 om 15:07

Allergie bij hond en kat

 

Een hond of kat die een allergie heeft, heeft daar net als mensen met allergie veel last van. Natuurlijk wilt uw hond of kat helpen. 

Het is hierbij wel belangrijk om er eerst samen met uw dierenarts achter te komen voor wat uw hond of kat allergisch is.  

In deze blog ga ik u verschillende allergieën die het meest voorkomen bij honden en katten uitleggen.



Wat is allergie bij honden en katten?

Als we praten over een allergie dan bedoelen we een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen die niet standaard schadelijk zijn.

De meest voorkomende allergieën bij onze honden en katten zijn:

  • Voedselallergie
  • Atopie
  • Vlooienallergie

Wat zijn de meest voorkomende symptomen?

 

Huidafwijkingen (bijvoorbeeld hotspots, roodheid, schilfering, kale plekken, droge huid)

Jeuk

Aanhoudende oorproblemen

Aanhoudende anaalklierproblemen

Verkleuring van het haar bij de pootjes

Wat kunt u doen als u of uw een trimster een verdenking heeft van een allergie?

Als u zelf of uw trimster een vermoeden heeft van allergie gaat u eerst naar uw dierenarts en bespreekt u dit met uw dierenarts. Als uw dierenarts ook een verdenking van een allergie heeft zal in eerste instantie een voedselallergie uitgesloten worden. Door middel van een eliminatiedieet kan worden uitgesloten of uw hond of kat last heeft van een voedselallergie. Als uw dierenarst vermoedt dat uw hond of kat allergisch is voor iets anders dan voedsel, dan gaan ze uw dier testen op verschillende allergieën en aan de hand daarvan kunnen ze een behandelplan opstellen.

Voedselallergie bij honden en katten

Uw dierenarts zal eerst met een dieetvoeding testen of uw hond of kat voedselallergie heeft. De eiwitten in de hypoallergene voeding is in zulke kleine stukjes gehakt, dat het lichaam het eiwit niet als dusdanig herkent. Onderzoek wijst uit dat een dierlijk eiwit bij het grootste deel van de allergische dieren voor een reactie zorgt. Hieronder staan de meest voorkomende voedselallergieën bij de hond en kat.

Voedingsstoffen die allergische reacties veroorzaken

  • Rund 32,4%
  • Zuivel 17,9%
  • Kip 15,2%
  • Tarwe 12,7%
  • Kippenei 7,3%
  • Soja 5,5%
  • Lam 4,9%
  • Varken 4,3%
  • Vis 3,6%
  • Mais 3,0%
  • Kalkoen 1,8%
  • Rijst 1,5%
  • Eend 0,6%

Bron: Philip Roudebush: Ingredients and foods associated with adverse reactions in cats and dogs. Veterinary Dermatology Volume 24, issue 2, pages 293-294, april 2013.

Bij het uitsluiten van een voedselallergie is het belangrijk dat uw dier uitsluitend de hypoallergene voeding krijgt, zonder snacks of tussendoortjes! Na 6-8 weken evalueert u samen met de dierenarts hoe het tijdens het geven van het dieet is gegaan en bepaalt de dierenarts of verder onderzoek nodig is.

Atopie bij honden en katten

Er is sprake van een atopie wanneer uw hond of kat overgevoelig reageert of allergische klachten ontwikkelt door omgevingsfactoren (huisstofmijt, bomen, pollen, stress etc.).

Door een verminderde barrière van de huid kunnen gisten en bacteriën gemakkelijk doordringen en zorgen voor een ontsteking. Door het krabben raakt de huid vervolgens verder geïrriteerd en kan de ontsteking zich eenvoudig uitbreiden.

De klachten kunnen per periode en dagdeel veranderen, dit is afhankelijk waar de hond of kat gevoelig voor is. Vaak is het een opeenstapeling van factoren die zorgt voor de uiting van allergische klachten.

Wanneer een voedselallergie uitgesloten is, kan een bloedonderzoek gedaan worden. Met dit bloedonderzoek wordt gekeken of het lichaam antilichamen heeft aangemaakt tegen allergenen.

Voor elke hond of kat met een atopie wordt een behandelplan op maat gemaakt. Bij een positieve bloedtest kan over worden gegaan op desensibilisatie. Dit betekent dat uw dier injecties met allergenen waar het allergisch voor is geworden maandelijks krijgt  toegediend.

Op deze manier zal het immuunsysteem minder heftig reageren op de prikkels van buitenaf. 60-70% van de honden en katten die worden behandeld met deze injecties heeft na 6 maanden minder last van allergische klachten. De injecties dienen dan levenslang gegeven te worden.

Ter ondersteuning van de klachten wordt naast de desensibilisatie vaak een behandeling gestart met ontstekingsremmende medicatie, middelen om de barrière van de huid te optimaliseren en in sommige gevallen antibiotica.

Vlooienallergie bij honden en katten

Er is sprake van een vlooienallergie wanneer uw hond of kat een overdreven reactie ontwikkelt op een vlooienbeet. Het speeksel van de vlo zorgt voor irritatie van de huid en kan hotspots veroorzaken.

Het belangrijkste voor dieren met een vlooienallergie is een goede preventieve vlooienbestrijding. Daarnaast kan het nodig zijn om tijdelijk de jeuk en ontstane plekken te behandelen. Dit word vaak gedaan doormiddel van pillen en zalf. 

 

Heeft u of word u door uw trimster gewezen op een mogelijke allergie bij uw hond of kat twijfel dan niet en maak een afspraak bij uw dierenarts om dit te bespreken en zo uw hond of kat te helpen. Wij melden niet voor niets aan u veranderingen bij uw dier. 



 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.