Hotspot bij honden

Gepubliceerd op 7 september 2018 om 08:51

HOTSPOT (PYOTRAUMATISCHE DERMATITIS)

Wat is een hotspot?

Een hotspot of pyotraumatische dermatitis is een locale huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots kunnen in enkele uren ontstaan en breiden zich over het algemeen snel uit.

Hoe ontstaat een hotspot?

Een hotspot ontstaat doordat de hond op een bepaalde plaats krabt, bijt en likt. Meestal is jeuk de oorzaak van het krabben en bijten. Jeuk door bijvoorbeeld een vlooien- of een tekenbeet, of door een allergie. Ook een oorontsteking kan de jeukbron zijn waardoor de hond gaat krabben. Door het bijten en krabben gaat de opperhuid stuk en kunnen huidbacteriën, die normaliter geen problemen geven, een ontsteking veroorzaken. Door deze huidontsteking ontstaat er meer jeuk waardoor de hond nog meer gaat krabben, bijten en likken. Er zal een vicieuze cirkel ontstaan die snel tot een uitgebreide natte huidontsteking leidt.

Wat zijn de symptomen van een hotspot?

Een hotspot ziet eruit als een rode, natte plek die zich snel uitbreidt en jeuk veroorzaakt. De hond gaat krabben, likken en bijten, en soms zal de hond piepen van pijn.


Hotspot op bil ten gevolge van vlooienBij welke rassen zien we hotspots?

In principe kan ieder ras een hotspot krijgen, maar we zien het vaker bij honden met een dikke ondervacht zoals leonbergers, golden retrievers , labradors en Bernen Sennenhonden.

Hoe behandelen we een hotspot?

Wanneer een hond aangeboden wordt op het spreekuur met een hotspot is het aan te raden direct de brand te blussen, de vicieuze cirkel te doorbreken. In tweede instantie is het raadzaam om op zoek te gaan naar de mogelijke onderliggende oorzaak en deze te behandelen.

Het doorbreken van de vicieuze cirkel doen we door:

  • scheren van het gebied rond de hotspot, zeker bij (half)langharige rassen
  • schoonmaken van het gebied met bijvoorbeeld Betadine of Biotex
  • jeukprikkel doorbreken met corticosteroïden-injectie
  • huidontsteking behandelen met antibiotica
  • eventueel locaal gebruik van jeukstillende / verzachtende spray

Het gebied rond de hotspot wordt geschoren en gewassen


Hoe is de prognose van een hotspot?

Bij een adequate en snelle behandeling zal de hotspot goed genezen. Wanneer de onderliggende oorzaak gevonden wordt en ook deze adequaat behandeld wordt (zoals de oorontstkeing, de vlooien of de allergie) dan zal de kans op het optreden van hotspots in de toekomst sterk verkleind worden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.