Trimwedstrijd diamex 3e plaats

Gepubliceerd op 2 mei 2024 om 21:11

 

 

 
1 / 4
Wat is dat nou een trimwedstrijd, wat doe je aan voorbereiding/training?


Zondag 21 april 2024 heb ik meegedaan aan Diamex Mastergroomer en hebben Finn en ik de 3e plaats weten te behalen in de Spaniëls en Setters open klasse. Iets waar ik mega trots op ben! Maar een trimwedstrijd is niet iets wat je “even” doet. Er komt heel veel voorbereiding bij kijken. Welke voorbereidingen? Ik vertel je er graag meer over!
 
 
 
Jaren voorbereiding
Het begint allemaal bij de voorbereiding, dat neemt eigenlijk al jaren vooraf plaats. Je begint met het vinden van een geschikte hond en het trainen van de hond. Ik ben gek op de Amerikaanse Cocker Spaniël en ben opzoek gegaan naar een geschikte fokker om zelf een hond aan te schaffen en op te voeden (je kunt ook een hond huren van bijvoorbeeld een fokker). Dit betekent dat vanaf dat je de hond heb,  showtraining moet gaan doen (een hond moet in stand kunnen staan en je moet weten hoe dit moet), puppycursus gaan volgen (het is wel handig als de hond luistert) en vanaf dat je de hond hebt gaat de hond wekelijks in bad en op de trimtafel.  

Ik ben gaan showen met mijn hond zodat deze went aan alle aanrakingen en grote groepen mensen en honden. Ook probeer ik evenementen binnen ons dorp te bezoeken met mijn hond, zodat deze went aan grote groepen mensen en harde en verschillende geluiden (dit blijf ik ook nu nog met hem doen) en aaien mag (graag zelfs) maar wel graag even vooraf vragen.  

2 / 4
De hondenshows/workshops

En dan begint het! Dan ga je naar verschillende workshops voor vachtverzorging, zowel privé workshops als grote workshops. Ik heb zelf ook gekozen om online privélessen te nemen van Mackenzie Murphy (ik vind haar 1 van de beste wedstrijdtrimmers met de Amerikaanse Cocker Spaniël). Na dit alles gedaan te hebben kan je op ongeveer 2-jarige leeftijd van je hond gaan deelnemen aan trimwedstrijden.  

Zoals je ziet gaat er dus aardig wat aan vooraf voor je überhaupt kan deelnemen aan een trimwedstrijd. Je hebt verschillende klasse binnen een wedstrijd namelijk: beginners, intermediate, open, kampioen. Vaak is open en kampioen tegelijk.  
In Europa is het zo dat de hond, voor je deelneemt aan een wedstrijd, minimaal 8 weken aan ongeknipt, geplukt haar moet hebben en klitvrij moet zijn. Dit betekent dat je 8 weken lang niks trimt aan de hond maar de hond wel wekelijks (soms meer, ligt aan het weer en hoe actief je bent met de hond) in bad gaat en gedroogd moet worden (tussendoor borstelen zorgt ervoor dat het haar afbreekt en dat wil je niet). Hiervoor pak ik verzorgingsproducten die ervoor zorgen dat de conditie van de vacht optimaal is en behouden blijft. Benieuwd welke verzorgingsproducten dat zijn? Neem dan even contact met mij op.  
 
 

Het moment suprême

Dan komt de dag van de wedstrijd. Je staat dan met meerdere honden en trimmers in een ring en word vooraf door minimaal 3 juryleden beoordeeld. Ze kijken je hond en zijn vacht na voor je begint en beoordelen de moeilijkheid en het model. Dan krijg je in (mijn geval) 2,5 uur de tijd om je hond te

3 / 4
knippen, plukken etc. Na 2,5 uur presenteer je je hond. Je wilt natuurlijk het beste naar voren halen dus sta je zelf in een net pak of een nette jurk en legt een mooi kleedje op tafel waar je je hond op presenteert. Je hond wordt dan nagekeken door de 3 juryleden. Zij schrijven op papier per onderdeel een x aantal punten op. Na dit alles worden alle papieren bij elkaar gelegd en gaan ze kijken wie op welke plaats geplaatst wordt. Je krijgt dan te horen op je geplaatst ben of niet.

Dan heb je even de tijd om bv je hond uit te laten etc. Aan het einde van de dag ga je met alle geplaatste deelnemers opnieuw de ring en presenteer je nogmaals je hond. Je krijgt dan te horen per deelnemer op welke plaats je geëindigd ben en gaat dan op een podium staan om je prijs op te halen en klaar te staan voor de foto.  
 
 

4 / 4
 
 
Je zult inmiddels begrijpen dat er heel wat aan vooraf gaat. Maar waarom doen we dit nu eigenlijk? Laat ik in ieder geval voor mezelf spreken…Ik doe dit om zo mijn trimwerk te verbeteren en echt het beste uit mezelf en mijn hond te halen (zie het als bijvoorbeeld sporten met de hond).  

Dit alles kost nog behoorlijk wat tijd en gebeurd dit vaak ook in mijn vrije tijd. Maar ik doe dit echt als en voor mijn plezier en mijn grote droom is om ooit 1ste te worden in de kampioensklasse en best in show te behalen. Daarnaast lijkt het me super tof ooit een trimwedstrijd te organiseren binnen onze gemeente Sliedrecht.  

Wil je meer informatie over het deelnemen aan shows met je hond? Neem eens contact met mij op, ik geef je graag meer informatie.


 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Judith
een maand geleden

Super leuk om te lezen, interessant en wow wat een prestatie met Finn :)