Waar let je op bij het aanschaffen van een puppy

Gepubliceerd op 2 februari 2023 om 22:00

Waar let je op bij het kiezen van een puppy?

 

Puppy’s…van die lieve, kleine, schattige en oh zo grappige kleine viervoeters. Wie wordt er niet verliefd op?! Als je nog nooit een hond en/of puppy hebt gehad, is het slim om je van te voren goed in te lezen en te laten informeren over waar je op moet letten bij het uitkiezen van een puppy. Want eerlijk is eerlijk, alle puppy’s zien er geweldig uit maar worden ook allemaal groot. En elk ras heeft zijn eigen karakter, vachtonderhoud en andere behoeften!

 

Wat is de reden dat je voor een puppy kiest?

Dit is een belangrijke vraag om mee te starten. Er zijn veel redenen waarom iemand ervoor kan kiezen om een puppy te kopen. Sommige mensen genieten van de gezelschap van een hond en willen een nieuw harig familielid toevoegen aan hun gezin. Anderen kunnen op zoek zijn naar een specifieke ras en willen een puppy kopen bij een fokker. Sommige mensen willen ook een puppy kopen zodat ze deze zelf kunnen opleiden en opvoeden.

Ongeacht de reden, is het belangrijk om je voor te bereiden op de tijd, geld en toewijding die komen kijken bij het bezitten van een puppy. Puppy’s vereisen veel aandacht, zorg en opleiding en kunnen veel werk zijn. Veel mensen vinden het echter een bevredigende en leuke ervaring om een pup te hebben en te zien opgroeien tot een volwassen hond.

 

Waar moet je opletten bij het kopen van een puppy?

Het kiezen van een juiste pup is niet altijd gemakkelijk. Naast het ras, karakter komt er meer bij kijken. Hieronder een aantal tips waar je op dient te letten bij het kopen van een pup:

Zoek een goede fokker
Koop je puppy bij een fokker die bekend staat om het fokken van gezonde pups. Vraag naar de gezondheidsgaranties en het voedingsschema van de fokker en vraag of je de ouders van de puppy kunt zien.

Voorkom broodfokkers

Broodfokkers zijn fokkerijen die alleen maar gericht zijn op winst en niet op het welzijn van de honden. Ze houden de honden vaak in slechte omstandigheden en fokken ze voortdurend zonder tussenpozen. Koop geen puppy van een Broodfokker.

Controleer de stamboom
Als je een raszuivere puppy wilt, is het belangrijk om de stamboom te controleren om te zien of de puppy inderdaad van het ras is waar je naar op zoek bent.

Laat je goed informeren
Neem de tijd om je te laten informeren over het ras en de specifieke zorgbehoeften van de puppy. Zoals karakter, voer, beweging en vacht. Zo weet je wat je kunt verwachten en kun je je goed voorbereiden op de verantwoordelijkheid die komt kijken bij het hebben van een hond. Veel kunt vinden op de website van de rasvereniging van het ras wat u zoekt.

Wees bereid om tijd en geld te investeren
Een puppy kopen is een grote verantwoordelijkheid en het kost tijd en geld om voor een puppy te zorgen. Zorg ervoor dat je hierop bent voorbereid voordat je een puppy koopt.

Kijk of een pup bij jouw levensstijl past
Voordat je een puppy koopt, is het belangrijk om je af te vragen of het bij je past. Ben je vaak weg van huis en heb je weinig tijd om voor een puppy te zorgen? Dan is het wellicht niet verstandig om een puppy te kopen. Is je woonomgeving geschikt voor een hond, bijvoorbeeld omdat je een tuin hebt waar de hond in kan spelen? Ook dat is iets om over na te denken voordat je een puppy koopt en vooral welk ras.

 

Wat moet je doen aan (vacht)onderhoud bij een puppy?

Het vachtonderhoud voor een puppy kan per ras verschillen, maar over het algemeen gelden de volgende tips:

-Borstel de vacht regelmatig: Borstel de vacht van je puppy minstens een keer per week om losse haren te verwijderen en de vacht glanzend te houden.


-Gebruik een goede vachtborstel: Kies een vachtborstel die geschikt is voor het vachttype van je puppy. Sommige rassen hebben bijvoorbeeld een dikkere vacht en hebben een stevigere borstel nodig dan rassen met een fijnere vacht. Weet je niet welke borstel geschikt is voor jouw puppy? Vraag het dan aan een gespecialiseerde hondentrimmer. Zij zullen je goed advies op maat geven.


-Gebruik een milde en biologische hondenshampoo: Gebruik een milde hondenshampoo om de vacht van je puppy te wassen. Vermijd het gebruik van menselijke shampoo, omdat deze te alkalisch kan zijn voor de huid van je hond.


-Droog de vacht goed af: Maak de vacht van je puppy na het baden goed droog met een handdoek (knijpend en niet wrijvend) of föhn. Laat de vacht niet nat achter, omdat dit kan leiden tot huidirritaties en klitvorming.


-Knip de nagels: Knip de nagels van je puppy regelmatig om te voorkomen dat ze te lang worden. Dit is vooral belangrijk als je puppy niet vaak op harde ondergronden loopt, omdat de nagels dan natuurlijk afslijten.


-Maak de oren schoon: Maak de oren van je puppy regelmatig schoon met een oormiddel om oorontsteking te voorkomen. Gebruik hiervoor een oormiddel dat is aangepast aan het vachttype van je puppy.


-Wekelijkse check: Check wekelijks zijn oren, ogen, gebit en lijf. Door dit wekelijks te doen merk je snel op wanneer er verandering optreedt zoals oormijt, tanden die wisselen, klitvorming en of luizen/teken die rondscharrelen in de vacht.

 

 

 

Leer je pup alvast wennen aan de trimmer.

Heb jij een puppy waarvan je al weet dat hij met regelmaat naar een trimmer moet? Maak al  een afspraak bij de trimmer als hij nog pup is. De trimmer kan je namelijk dan alvast laten zien hoe je zelf het beste tussendoor de vacht kunt onderhouden, tips & trics geven over de algemene gezondheid van je pup én daarnaast went de pup ook alvast aan de trimmer.

Door tijdig met al aan deze bovenstaande punten te denken en te beginnen, zorg je ervoor dat je de juiste pup kiest bij jouw (leef)situatie, jouw pup een goed start maakt mbt (vacht)onderhoud en dat een tripje naar de trimmer als leuk ervaren wordt!

 

Heb je vragen over hoe vaak een bepaald hondenras naar een trimsalon moet? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.