Hoe kun je zelf de vacht van je kat onderhouden

Gepubliceerd op 2 februari 2023 om 06:28

Hoe kan je zelf de vacht van je kat onderhouden?

 

De verzorging van een kattenvacht is wezenlijk anders dan die van een hond. De huid van een kat is veel dunner en gevoeliger. Er zijn verschillende soorten kattenvachten denk aan kortharige- en half/langharige vachten. Maar vergeet de naaktkatten niet. Dit ras heeft dan wel geen harige vacht maar de huid van deze kat moet wel degelijk ook onderhouden worden (als je vragen hebt over wat je moet kan doen om jouw naaktkat te helpen met de onderhoud van zijn huid, neem dan contact met mij op).

 

 

Een kat kan toch zelf zijn vacht onderhouden?


Een vraag/opmerking die ik geregeld voorbij zie en hoor komen. Natuurlijk, over het algemeen kan een kat zijn of haar vacht prima zelf verzorgen. En toch bestaat het beroep katten trimmen, wat betekent dat er wel degelijk katten zijn die hulp kunnen gebruiken.

Denk maar eens aan een kat:
- Die door bv ouderdom artrose of artritis heeft.
- Met obesitas.
- Pijn aan zijn gebit?
- Of andere gezondheidskwaaltjes.
Deze katten kunnen hun vacht (bijna) niet meer zelf onderhouden en hebben hierbij hulp nodig.

Ik ben katten- en hondentrimster en heb dagelijks te maken met katten- en hondenvachten. Dagelijks zie ik ze voorbij komen en bij veel van deze moet ik vilt en klitten verwijderen. Maar bovenal help ik de meeste katten door de ruiperiode heen. Vooral de langharige modellen, deze zijn door ons mensen gefokt met de meest prachtige vachten. Wat het ook moeilijker voor de kat wordt om de vacht zelf te onderhouden.

Bijvoorbeeld de populaire Maine Coon, Pers en Noorse Boskat, deze rassen hebben enorm veel haar die zij zelf niet altijd even goed kunnen bijhouden en klit/viltvorming ligt dan op de loer.
Ik hoor om mij heen nogal wat wisselende adviezen over vachtverzorging bij een kat. Er worden bijvoorbeeld peperdure kammen aangeprezen of gezegd dat je elke dag fanatiek moet borstelen DOE DIT ALSJEBLIEFT NIET!

 

4 tips hoe je zelf de vacht van je kat kunt onderhouden
Graag geef ik jou 4 (goedkope) tips voor een gezonde kattenvacht, die ik ook mijn klanten adviseer. Hiermee scheelt het jou en jouw kat een extra ritje naar de trimmer. Daarnaast help je jouw kat ook minder vervelend/stress te ervaren van een kam/trimbeurt. Doordat je het zelf tussendoor kan bijhouden, zal jouw kat er meer aan wennen en het dus ook steeds minder als vervelend/stressvol ervaren.

Tip 1: Kam niet elke dag de kattenvacht

Wanneer een kat in de rui is, is het enorm verleidelijk om elke dag te kammen. Veel mensen denken: hoe meer eraf komt, hoe minder ik in huis heb. Dat klinkt aan de ene kant heel aannemelijk, maar schijn bedriegt. Wanneer je de vacht met rust laat, vallen er tijdens de rui geleidelijk haren uit. De vacht van een kat blijft zich telkens vernieuwen.

Telkens als er haren uitvallen, krijgen de haarzakjes een impuls om nieuwe haren aan te maken. Resultaat: een natuurlijke cyclus die verstoord raakt, met zelfs permanente rui tot gevolg (het hele jaar een ruiende kat. Dat wil je niet!). Beperkt het kammen tot één à twee keer per week.

Controleer wel dagelijks, tijdens het aaien, of er (beginnende) klitjes zijn of teken/vlooien. Zo ben je er altijd op tijd bij om deze te verwijderen. 

Tip 2: Gebruik een grove kam en een slickerborstel

Er zijn denk ik honderden borstels en kammen op de markt voor katten. Soms weet je van gekkigheid niet meer wat je moet aanschaffen. Helaas doen ze vaak meer kwaad dan goed.
Mijn klanten adviseer ik een grove kam en slickerborstel. Hiermee beschadig je de huid niet, maar haal je wel de losse haren uit de vacht. De slickerborstel is vacht- en huidvriendelijk en de meeste katten vinden het ook nog eens prettig om ermee geborsteld te worden.

Laat de welbekende Furminator of rubbere borstels links liggen, ze beschadigen de vacht! Het enige wat deze kammen doen, is het haar afsnijden en/of de gezonde haren eruit trekken. Ik garandeer je dat ze de vacht beschadigen. Heb je ze al in huis? Niet getreurd, dit soort kammen werken wel weer geweldig om kattenhaar uit het vloerkleed te verwijderen 😉

Laat je ook niet verleiden om de kat te ontwollen, want onderwol heeft wel degelijk een functie! De onderwol van de kat heeft o.a. een isolerende functie maar beschermd ook belangrijke organen.

Tip 3: Microvezeldoekje

Dit is absoluut een gouden tip voor catlovers, voor zowel kort- als langharige katten. Super goedkoop en extreem effectief! Iedereen heeft wel microvezeldoekjes in huis, die bekend staan om hun statische werking. Maak een doekje licht vochtig en aai hiermee dagelijks, of om de dag, je kat. De loszittende haren aai je er vanaf en vind je dus niet meer in huis. Absolute aanrader om direct te proberen.

 

Tip 4: Maak geen gevecht van het kammen

Vaak hoor ik van mijn klanten: “Goh wat is mijn kat braaf bij jou! Bij mij wordt hij altijd boos als ik ga kammen!”. Tijdens het trimmen ben ik altijd rustig en ontspannen, dit scheelt een hoop stress voor de kat.
Een kat merkt al snel aan jouw beweging of het rammelen van de la, waar de kammen in liggen, dat jij iets van plan bent. Gevolg hiervan is meestal een gevecht om de kat stevig in de houdgreep te houden, zodat het “werkje” snel geklaard is. Hierdoor heb je al snel een kat in de stress, die kammen associeert met iets onprettigs.

Maak geen gevecht van de vachtverzorging van de kattenvacht, het kan namelijk veel vriendelijker en vooral makkelijker. Leg een kam op een plek waar de kat graag ligt, bijvoorbeeld op de bank of in de buurt van zijn/haar mandje. Als je langsloopt voor de nodige dosis knuffels, kam je telkens een stukje van het lichaam. Het hoeft echt niet allemaal in één klaar te zijn, desnoods doe je elke dag een gedeelte.

 

Mijn kat wilt echt niet geborsteld worden!
Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen en willen katten soms echt niet geborsteld worden, laat staan vastgehouden! Als je zo’n kat hebt, denk dan niet “hij moet maar luisteren” of “ik hou hem wel in de houtgreep” of “ik pak hem in zijn nekvel want dat voelt hij toch niet”. Nee, als het niet lukt om zelf de vacht van je kat tussendoor te onderhouden maak dan wat vaker een afspraak bij een vacht- en katvriendelijk trimmer bij jou in de buurt. Overleg met jouw trimmer wat de beste interval is voor jouw kat om langs te komen voor zijn vachtonderhoud.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.